FÖLJ OSS. SE VIDEOS

TERROIR

Är ett uttryck som beskriver de naturliga förutsättningarna på växtplatsen för råvaran. Det kan översättas som “platsens känsla” som fås av dess olika egenskaper, som skapar dess karaktär. Hur geografi, geologi, och klimat integrerar med till exempel växters genetik. eller framställning av matvaror. Ordet kommer från franskans terre (land, jord).

 
20130907 142135

 Etisk tillagning av en baskisk Hummer 

Aktuellt / Nyheter

Galiciska Albariño Bodegor

Galicien KustcykelvagHelige S:t Jacob välkomnar dig, liksom de omåttligt stolta Galicierna. Gastrotur längs Atlantkusten på cykel mellan ypperliga Fiskrestauranger, Bodegor och *paradorhotell i Galicien mot pilgrimsstaden Santiago de Compostela. Inramas dagligen av ljuvliga sandstränder. Bo på en av de mest uppskattade i världen, fisk -och skaldjur som tillagas av mästerkockar i världsklass .... Varmt välkommen att deltaga, 27/5-4/6 2024! Team Alex Rosengren                                                                 

  

Galiciens kust2*)Hotellkedjan – Paradores

1928 invigdes den första Paradoren av Kung Alfonso III. Syftet var att restaurera historiska monument och inreda dem till hotell samt erbjuda lokala menyer på bra råvaror. Idag täcker den berömda hotellkedjan hela Spanien och kan stoltsera med ca 6000 rum på nästan 100 hotell. Paradorerna skiljer sig sinsemellan beroende på det geografiska läget och byggnadsstil. De finns etablerade i gamla slott (castillos) från 800- till 1400-talet, adelspalats (Villalba, Alarcón, Sigüenza m fl) från 1300- till 1500-talet  ( Àvila, Lerma, Cáceres eller Zamora m fl), kloster (Cuenca, Granada m fl), pilgrimshärbärgen ( Santiago de Compostela, Guadalope, Santo Domingo de la Calzada m fl). En del Paradorer ligger i närheten av städer som fått UNESCO:s utmärkelse ” Mänsklighetens kulturarv ”, som Salamanca, Segovia, Toledo eller Córdoba. Några ligger i unika naturområden som Pyrenéerna (Bielsa, Vielha), Picos de Europa (Fuente Dé) eller Sieraa de Gredos ( Gredos ) medan andra finns vid kusten (Mazagon, Cadiz, Nerja, El Saler m fl). Två Paradorer är specialiserade på bl a golf (El Saler i Valencia och Parador del Golf i Málaga). För ytterligare information om priser, bra rabatter (2 respektive 5 nätter, för personer över 60 år, ”Gyllene dagar” m fl), bokningar kan göras på www.parador.es. Hotellkedjan har flera år i sträck blivit vald flera år i sträck till en av de mest uppskattade och lönsammaste hotellkedjan i världen. Spanska staten har fram till 2014 satsat ca 280 miljoner euro. Vilket i siffror innebär att hotellkedjan levererar nästan 10 miljoner euro tillbaka till den spanska staten! Som exempel på en väl avvägd social satsning kan nämnas att t ex Paradoren i Santiago de Compostela har en överenskommelse om att stödja barn med Downs Syndrom. Vidare att hela hotellkedjan har ett uttalat miljötänk.

Kuriosa: Jag har själv bott på över 63 paradorer sedan 1999 och lärt känna en av försäljningscheferna på huvudkontoret. Vi brukar pratas vid då och då, träffas minst en gång om året. Förutom att han hjälper mig att boka in mina kunder till någon av paradorerna. Utan hans hjälp har inte de här hotellen kunna erbjudas på ett så fördelaktigt sätt, som till exempel nu i Galicien.

                                                                                                                                       

banner6blueglobe8