FÖLJ OSS. SE VIDEOS

TERROIR

Är ett uttryck som beskriver de naturliga förutsättningarna på växtplatsen för råvaran. Det kan översättas som “platsens känsla” som fås av dess olika egenskaper, som skapar dess karaktär. Hur geografi, geologi, och klimat integrerar med till exempel växters genetik. eller framställning av matvaror. Ordet kommer från franskans terre (land, jord).

 
20130907 142135

 Etisk tillagning av en baskisk Hummer 

Mat & Menyer

Fine I Dining, t ex Baskisk Tapas i världsklass

Vidder över hav och berg, betesdjur, kulturväxter ger delikatesser.....Baskiens, La Riojas, Castilla y Leòns, Andalusiens, Mallorcas, Gran Canarias, El Hierros stora attraktioner är förstås dess unika gröna landskap - men just där dvärgbjörken, järneken, oliv- och apelsinträdet ger vika för betesmarker finns en rad fantastiskt MATGLADA KROGAR och små RESTAURANGER. Varav en del håller världsklass, som till exempel den ***stjärniga i San Sebastian, **stjärniga i Ezcaray, *stjärniga i Deía, eller det ***stjärniga Brasseriet nära Burgos, eller den mysigt *stjärniga tapasrestaurangen i absolut mästarklass.

Samtliga krogar ovan, och ett 100-tal andra - har Jag besökt och njutit av mycket vällagade 1-15 rättersmenyer. Råvaror från lokala odlare och leverantörer. Dryckeslistan gedigen - där bland annat flera kända Vinhus - en del är ekologiska, alternativt biodynamiska. Din meny på kvällen är ALLTID noga genomtänkt - det är till och med så att Jag besöker kökschefen dagen innan. Ingen meny är den andra lik - även till lunch, eller i din förvalda picknick.

Mitt intresse och kunnande för mat och sedermera ”Slow Food” började redan då jag stod bredvid min högt aktade mosters man Bertil vid spisen runt 12 års ålder. Tack vare min mor, flera kockuppdrag vid stora fester, assisterande kock på mitt härliga Fjällpensionat under 5 år, nära och kära - har det sedan bara rullat på, och numera har Jag av mina vänner beskrivits som autodidakt kock. Kuriosa: under mina 11 år i Jämtland utbildade jag mig till högviltsjägare, svampkonsulent och började dessutom odla biodynamisk potatis, samt att jag under en sommar var ”bu-dräng” på en äkta fäbod i Orsa Finnmark.

På din bokade resa genom Oss garanterar Vi Dig alltid en väl tilltagen frukost, innehållande färskt bröd, äggrätter, bacon, ostar, frukt/sallad, yoghurt, marmelad och juice. Färskpressad apelsinjuice i Spanien, Gran Canaria, Teneriffa, La Gomera och på Mallorca. Samt alltid ett gott kaffe eller tea till. På ett resmål får Du dessutom färskmalet kaffe från en egen kaffeodling!


Picnick-korgen
eller lunchen är oxå den noga genomtänkt - så att den passar just din aktivitet. Bestående oftast av en kall varmrätt med sallad, ett bröd med någon lokal hård ost till, en sötsak samt dryck. Blir valet en lunchrestaurang, är den noga handplockad. Vid enstaka tillfällen kan en lunch bli tillagad över öppen eld, till exempel då du fiskar efter bland annat grov bergsforell i o runt källflöden vid portugisiska gränsen.


Välkommen till bords, eller njut av den mat Jag med stor omsorgs tänkt igenom åt Dig - någonstans bortom allfarvägarna i Spanien!

patanegra2

Ost Korvfat1

MenyPortdeSoller

Sevilla dessert


banner6blueglobe8